Nyt se on julkista ME rakennetaan. Tai siis ainakin aiotaan, ehkä. JOS tontin lohkoaminen onnistuu, JOS saadaan rakennuslupa, JOS saadaan rahoitus eli pankkilaina ja JOS JOS JOS...

Mitä on siis jo tehty, ja mietitty. Ei mitään ja kaikkea. Talosta on haaveiltu jo reilun vuoden verran ja kauniimman sukupuolen edustaja jo vähän pidempäänkin. Tässä vaiheessa tutut kysyy että TÄH? teillähän on jo talo. On, olemme asuneet 67 neliöisessä omakotitalossa jo jonkin aikaan. Omakotitalohan se on vaikka mökiltä se helposti neliöiden mukaan tuntuu. Kaksi ihmistä ja nyt 9kk ikäinen koira tekee kuitenkin säilytystiloista ja talon seinistä äkkiä ahtaan oloiset. Joten isompaan tekee mieli, jos vaikka sais sen oikean keittiön ja kunnolliset kaapit mihin mahtuisi kaikki, eikä sitä ahdasta vaatehuonetta, jonka siivoamista varten on lähes pakko ottaa palkatonta vapaata (sitä ei oikeesti ikinä siivoa kukaan).

On mietitty valmiin ostamista, se olis helppoa. Pari vuotta vanha, hyvällä sijainnilla oleva nätti talo. Ei tarvitse käyttää aikaa kuin lainan maksuun, MUTTA niiden hinta on täällä Pohjois-Savossakin niin paljon että sillä rahalla rakentaa jo oman.

Tontti, se on hyvin mietitty. Sen pitää olla sellaisella paikalla että se joka on vakituisessa työssä pääsee kohtuullisessa ajassa töihin ja sieltä pois. Ja se joka vielä sitä vakituista työtä etsii niitä siltä alueelta löytää. Se tontti ei saa olla liian lähellä, mutta ei myöskään liian kaukana. Meille liian lähellä on se että naapuriin on suora näköyhteys ja liian kaukana se että ruokakauppaan joutuu ajamaan yli 30min. No meillä on onnea, vanhemmat ovat olemassa ja heillä sattuu maatakin olemaan ja vielä sopivassa paikassa meidän määritelmän mukaisesti. MUTTA (tietenkin se mutta on olemassa) he eivät voi myydä maata eräiden veroteknisten asioiden takia. Nyt on kuitenkin tutkittu että vuokraaminen olisi mahdollista. Tonttia on paperille piirretty, mutta lumi maassa estää tontin rajojen tarkkoja raivaamisia, joten odotellaan sen suhteen lumien sulamista.

Kun lumi sulaa, tonttin rajat voidaan määrittää ja tontti lohkaista. Kun tontti voidaan lohkaista siitä voidaan kirjoittaa vuokrasopimus. Kun vuokrasopimus voidaan kirjoittaa se voidaan lainhuudattaa. Kun se  voidaan lainhuudattaa tontille voi hakea kiinnitykset ja sitä kautta pankilta rahat rakentamiseen. Ja näin piiripieni pyörii. (Ihan kuin lastenlorussa, ei uskoisi että aikuisena sitä piiriä joutuu oikeasti pyörittämään). Toiveissa siis että kesällä 2012 päästään tontilla käsiksi raivaustöihin, vaikkei tuo paperisota vielä valmis olisikaan.

On mietitty mitä me halutaan ja yritetty ymmärtää tätä rakentamisen maailmaa. Mitään ei kuitenkaan olla saatu aikaiseksi. On vain haaveita siitä vesikiertoisestalattialämmityksestä, Tulikiven vesikiertoisesta leivinuunista ja takasta, aurinkolämmityksestä, 1,5 kerroksisesta talosta (yläkertavarauksella), toimivasta tilavasta keittiöstä, yksinkertaisista sisustus ratkaisuista (joita osataan sitte tulevaisuudessa itekin muuttaa, vaikka joka vuosi jos vaan kukkaro kestää), kodinhoitohuoneesta johon mahtuu myös pyykinkuivausteline, lämpimästä eteisestä, jossa on tilaa lisäpakastimelle ja koiralle, ruokailu erkkeristä, keittiön saarekkeesta ja lottovoitosta.

Ainut konkreettinen teko on kaksi kertaa ostettu lottokuponki, jotka eivät vielä haaveita todeksi muuttaneet, joten jatketaan haavailemista.